Tisdagen den 27 augusti 2024
Sandhammarens Fyr och Räddningsstation, Skillinge emalj och Sjöfartsmuseet.
Onsdagen den 7 augusti 2024.
Vi hade alldeles strålande väder hela dagen. 26 grader när vi kom fram till Sandhammarens Fyr och Räddningsstationen där. Två grupper inspekterade i tur och ordning fyren och räddningsstationen. Fyren är en stålkonstruktion som påminner en del om Eiffeltornet. Jag tappade räkningen på hur många steg det var upp till toppen, men väl där hade jag en fantastisk utsikt över havet och tallskogen som planterats där. Ekskogarna som fanns tidigare kalhöggs tyvärr redan på 1600- och 1700-talen.
Vi hade mycket kunniga guider under dagen som verkligen bidrog till att öka våra kunskaper.
Fisken vi serverades på Skillinge Teaters Restaurang var utsökt. Därefter besökte vi Sjöfartsmuseet med fantastiska oljemålningar på skepp som haft Skillinge som hemmahamn. Konstnären Athur Nilsson var skillingebo.
Bussfika med chaufförbakad morotskaka satt fint innan Skillinge Emalj inspekterades.
Kort sagt en mycket varm och mycket trevlig dag i glatt sällskap.
En solig försommardag besökte vi Skillinge Teater. Vi togs emot av ägaren Karin Johansson-Mex som stolt berättade om teatern vars uppsättningar blivit kritikerrosade. I teatersalongen presenterade sig de skådespelare som ingår i säsongens stora föreställning Amadeus. Men, Skillinge teater är mer än en teater. Här finns en ginbar som serverar ett lokalt producerat gin. Det finns också en festlokal att hyra, en restaurang och en utomhusscen där det i sommar bl a bjuds på körfestival och hyllningskonserten ABBA 4 Ever. Skillinge Teater är en i högsta grad levande institution.
Efter lunchen på teaterrestaurangen väntade Österlensparris. Här odlas delikatesserna grön, ljusgrön och vit sparris. Friedrich Klaus Pape driver gården och berättade om verksamheten. Innan vi gick på bussen igen var det många som inte kunde motstå att köpa ett knippe sparris i gårdsbutiken
Nästa stopp var Backagården där vi blev hjärtligt välkomnade med sång och gitarrspel av Robert Popotnik, som tillsammans med sin familj är ägare till gården. Här slog vi oss ner i det stora växthuset och njöt av kaffe och gott wienerbröd.
Det blev en trevlig resa med intressanta besök - en resa som visar att det finns fantastiskt mycket att se och uppleva på några mils avstånd från Ystad.
En riktigt solig, men ack så blåsig och därmed lite kylig majdag, besökte vi Åsgårds fårfarm. Charlotte Lundqvist, som driver den ekologiska gården tillsammans med sin man, tog emot oss och berättade om verksamheten. På gården finns ca 100 tackor av rasen Gotlandsfår och ett antal lamm, varav ett dilamm som charmade oss alla. Vi insåg hur mycket arbete det är att ha en fårfarm och hur viktigt det är att ha vallhundar till hjälp när man skall samla in eller flytta fåren. Här finns också en gårdsbutik där man bl a kan handla gårdens produkter och egenproducerat dinkelmjöl. Under sommaren kan man åka på fårsafari med traktor och vagn - populärt för barnfamiljer. Nyligen har man dessutom öppnat en liten gårdsrestaurang.
Vi for vidare till Onslunda borstfabrik där Anki Magnusson, som startat tillverkningen tillsammans med sin man Börje, hade dukat fram två stora smörgåstårtor. Alla lät sig väl smaka och sedan berättade Anki om företaget innan vi gick in i butiken. Där fick vi veta allt som är värt att veta om borstar, vad de skall användas till och vilken typ av borst som skall användas till vad. En stor produkt är borstar som används vid vallning av skidor. Vi avslutade med kaffe och toscakaka.
Mitt inne i Onslunda ligger också Gamla Hönseriet, en fyrlängad gammal gård fylld med konst. De generösa ägarna Maud och Håkan Bergman bjöd in oss att titta på konsten som fanns både i ateljén och i ladan. Vi beundrade också alla fina planteringar och den ljuvliga innergården.
Sammanfattningsvis en trevlig dag, som visar att det finns mycket intressant att se i vårt närområde.
Tisdagen den 14 maj - en av årets finaste försommardagar begav vi oss till H&G:s kök på golfbanan i Tomelilla. Det var dukat för oss i stora matsalen och vi serverades en vällagad slottsstek. Maträtten gav upphov till diskussioner vid borden om maträtter som vi alltför sällan äter numera.
Göran, vår busschaufför rattade oss lugnt och säkert vidare och stannade till vid Filmgården där Jan Erik bjöd på lite kuriosa om inspelningar som gjorts där.
Nästa stopp gjordes i Skåne Tranås. Här berättade Jan Erik intressanta historiska fakta bl a om att Skåne Tranås, som var en av sydöstra Skånes största byar, var tilltänkt som knutpunkt där järnvägarna mellan Ystad - Eslöv och Malmö - Simrishamn skulle korsa varandra. Nu blev det inte så utan i stället valdes en mindre by söder om Skåne Tranås. Byns namn var Tomelilla.
På Christinehof slott tog arkivarie Gert Lagerstedt hand om oss. Han fängslade oss med ett precis lagom långt och intressant föredrag om Alunbrukets framväxt och om hur Christina Piper övertog Alunbruket och med sin drivkraft utvecklade det till en storindustri med ca 3 000 anställda.
Efter föredraget fick vi en guidad visning i slottsträdgården och i slottet och bjöds vi på många intressanta fakta om livet på slottet och om dess inventarier.
Innan hemresa serverades vi eftermiddagskaffe med god kaka. Bord och stolar var utsatta utanför slottsentrén och här kunde vi avsluta vårt besök med härligt umgänge i det vackra vädret. På det hela taget en intressant och lärorik utflykt.
Eftersom det på höstens Malmöresa fanns många som inte fick plats gjorde vi en ny resa för dessa den 17 januari.
Bussresan till Malmö gick i ymnigt snöväder och svårt väglag. Väl framme i Malmö rådhus välkomnades vi av Malmös borgmästare och tillika kommunfullmäktiges ordförande, Carina Nilsson, som gav oss en intressant guidning genom rådhusets pampiga salar.
Visningen började i Kommunfullmäktigesalen som är en modern tillbyggnad för kommunfullmäktiges sammanträden. Sedan fortsatte vi till den pampiga Knutssalen som för tankarna till spegelsalarna i det franska slottet Versailles och är platsen för särskilda festligheter och baler. Bernadottesalongen, dit normalt endast kungligheter, ambassadörer o. dyl. har tillträde, och vars väggar pryds med porträtt av samtliga kungar av ätten Bernadotte. I anslutning till denna salong finns den gamla landstingshus-tillbyggnaden med den så kallade Landstingssalen med unika 1600-talsporträtt av danska regenter. Som tack för en engagerande och kunnig guidning erhöll Carina en Tornväktare i keramik.
Väl vid lunchtid hade snöovädret lättat och vi åkte till Limhamn för att inta lunch på restaurang Kalk vid Victoria Park intill kanten av kalkbrottet. Kålpuddingen med potatis och lingonsylt smakade utmärkt liksom kaffet med toscakakan.
Efter lunch besökte vi Kafferosteriet i Limhamn. Kafferosteriet är ett småskaligt familjeföretag som drivs av Leo De Geer och Veronika Lernesjö med fokus på hållbarhet och ekologi. Produktionen är inriktad på de finaste och mest komplexa högkvalitativa kaffebönorna från Latinamerika. Vi fick ta del av hur kaffebönor skall rostas för att de skall bibehålla sin karaktär när det gäller smak och arom. Därefter blev det provsmakning av fem olika kaffesorter och en initierad beskrivning av de olika kaffesorternas härkomst och karaktär.