Resa till Hamburg
1-3 oktober
Avresa från hamnplan klockan sju med destination Hamburg. Resa över Öresundsbron och sedan frukost i Karlsruhe med kaffe och bulle från bussen. Vidare färja med sjögång Rödby - Puttgarten för att sedan äta lunch på gasthaus ”Zum Alten Salzspeicher” i Heiligenhafen. God mat serverad i en trivsam miljö i hus med anor från 1500-talet.
Vid femtiden var vi framme i Hamburg och kunde checka in på Radisson Blu Hotel. De som fick rum på de övre våningarna bjöds här på en fantastisk utsikt över Hamburg. Dagen avslutades med middagsbuffé på hotellet och sedan en god natts sömn.
Utanför hotellet står sedan 2015 en bronsskulptur på Dag-Hammarskjöld-Platz till minne av barntransporten från Nazityskland till Storbritannien och andra länder mellan december 1938 och krigets början den 1 september 1939.
Andra dagen - frukost och sedan guidad rundtur med buss och med en fantastiskt kunnig och humoristisk guide, som informerade om byggnader och platser, men även om hur det är att leva och bo i Tyskland. Rundturen avslutades i hamnen där vi hade chartrat en rundtursbåt som tog oss med på en närmare två timmar lång färd i Europas tredje största hamn. Bl a passerade vi containerfartyget EVERGREEN - 400 m långt och 59 meter brett och systerfartyg till det fartyg som fastnade på tvären i Suezkanalen för något år sedan.
Efter en upplevelserik förmiddag var det så tid för lunch på Resturang Lauf Auf. Gott och rikligt med mat och god stämning.
Eftermiddagens program bestod av ett besök på Miniatur Wunderland - världens största modelljärnväg i skala 1:87. Modellen började byggas år 2001 och har idag en spårlängd av 16 491 meter (nära 1,7 mil). En fantastisk skapelse i fyra våningar, inrymt på en yta av 1 490 kvm i ett av de välbevarade packhusen i stadsdelen Speicherstadt. Här kan man beskåda utvalda delar från olika platser världen. Från Skandinavien finns ett vackert och detaljerat vinterlandskap föreställande gruvdriften i norr. Här finns också modeller av en flygplats med plan som lyfter och landar, av båtar på ett stormande hav, av stadsmiljöer och av hisnande bergslandskap. Alla med inslag av rörliga miniatyrmodeller i form av människor, båtar, flygplan, luftballonger m m. På anläggningen körs 1040 tågsätt som styrs digitalt via en övervakningscentral med 70 datorer. Att Miniatur Wunderland idag är ett av Hamburgs största turismål är inte svårt att förstå.
Dagen avslutades med spektakulär middag på Gröninger Brauhaus. Planka, för sex personer med diverse tyska specialiteter. Gott och rikligt och till detta kunde man välja mellan bryggeriets tre olika ölsorter.
Tredje dagen och hemresa. Dagens datum, den 3:e oktober, är helgdag i Tyskland (Återföreningens dag) med den följden att det mesta var stängt. Vi stannade i Lübeck där några besökte Europeiska Hansamuseet … andra Niederegger butik, café och museum med marsipan i alla dess former. Fika med läckerheter både för öga och gom blev avslutning på en tredagarsresa full med intressanta upplevelser och trevlig gemenskap.
Text och bild: Ewy & Jan Erik Sätherström
Wanås, en konst- och naturupplevelse
Onsdag 18 september 2024
SMHI hade utlovat sol hela dagen, men det var molnigt och dimmigt ända fram till Araslövs Golfklubb. Här serverades en god varmrätt med sallad samt kaffe och liten kaka. Under lunchen hade vi utsikt över golfbanans 18:e och sista hål med ett vattenhinder strax intill restaurangen. Från våra fönsterbord kunde vi med intresse följa golfspelarnas mer eller mindre lyckade försök att undvika vattnet.
Åter i bussen och på väg till Wanås lättade dimman och det blev en både solig och varm eftermiddag. Väl framme togs vi emot av två guider som under en och en halv timme guidade oss runt i slottsparken och visade den konst som uppförts på plats och som är signum för Wanås.
Innan hemresan drack vi "busskaffe" och till det fick vi smarrig morotskaka bakad av vår chaufför.
I bussen småpratades det nöjt om dagens upplevelser.
Tisdagen den 27 augusti 2024
Vi började vårt besök i Naturums vackra hörsal. En välkomnande, kunnig och entusiastisk föreläsare gav oss en inblick i Vattenrikets geografiska utsträckning, dess flora och fauna och dess möjligheter till naturupplevelser av olika slag. Efter föreläsningen besökte vi den intilliggande utställningen som på olika sätt visar Vattenrikets omväxlande natur.
Trots regnet fick vi en nära två timmars guidad och intressant båttur. Först norrut till Lillö där Lillöborgen en gång legat och där idag endast finns resterna av den jättelika borgen som i storlek och arkitektur var lik Glimmingehus. Båtturen fortsatte sedan söderut under Långebro- och E22-bron ner till Hammarsjön. Guiden berättade om djur och växtliv samt den torrläggning av en del av Hammarsjön, som gjordes under 1860-talet och framåt, och som resulterade i de markområden söder om Kristianstad där bl. a. Centralsjukhuset är byggt.
Dagen blev, trots att vädret inte var det bästa, både upplevelserik och med trevlig gemenskap.
Sandhammarens fyr och räddningsstation, Skillinge emalj och Sjöfartsmuseet.
Onsdagen den 7 augusti 2024.
Vi hade alldeles strålande väder hela dagen. 26 grader när vi kom fram till Sandhammarens Fyr och Räddningsstationen där. Två grupper inspekterade i tur och ordning fyren och räddningsstationen. Fyren är en stålkonstruktion som påminner en del om Eiffeltornet. Jag tappade räkningen på hur många steg det var upp till toppen, men väl där hade jag en fantastisk utsikt över havet och tallskogen som planterats där. Ekskogarna som fanns tidigare kalhöggs tyvärr redan på 1600- och 1700-talen.
Vi hade mycket kunniga guider under dagen som verkligen bidrog till att öka våra kunskaper.
Fisken vi serverades på Skillinge Teaters Restaurang var utsökt. Därefter besökte vi Sjöfartsmuseet med fantastiska oljemålningar på skepp som haft Skillinge som hemmahamn. Konstnären Athur Nilsson var skillingebo.
Bussfika med chaufförbakad morotskaka satt fint innan Skillinge Emalj inspekterades.
Kort sagt en mycket varm och mycket trevlig dag i glatt sällskap.
En solig försommardag besökte vi Skillinge Teater. Vi togs emot av ägaren Karin Johansson-Mex som stolt berättade om teatern vars uppsättningar blivit kritikerrosade. I teatersalongen presenterade sig de skådespelare som ingår i säsongens stora föreställning Amadeus. Men, Skillinge teater är mer än en teater. Här finns en ginbar som serverar ett lokalt producerat gin. Det finns också en festlokal att hyra, en restaurang och en utomhusscen där det i sommar bl a bjuds på körfestival och hyllningskonserten ABBA 4 Ever. Skillinge Teater är en i högsta grad levande institution.
Efter lunchen på teaterrestaurangen väntade Österlensparris. Här odlas delikatesserna grön, ljusgrön och vit sparris. Friedrich Klaus Pape driver gården och berättade om verksamheten. Innan vi gick på bussen igen var det många som inte kunde motstå att köpa ett knippe sparris i gårdsbutiken
Nästa stopp var Backagården där vi blev hjärtligt välkomnade med sång och gitarrspel av Robert Popotnik, som tillsammans med sin familj är ägare till gården. Här slog vi oss ner i det stora växthuset och njöt av kaffe och gott wienerbröd.
Det blev en trevlig resa med intressanta besök - en resa som visar att det finns fantastiskt mycket att se och uppleva på några mils avstånd från Ystad.
En riktigt solig, men ack så blåsig och därmed lite kylig majdag, besökte vi Åsgårds fårfarm. Charlotte Lundqvist, som driver den ekologiska gården tillsammans med sin man, tog emot oss och berättade om verksamheten. På gården finns ca 100 tackor av rasen Gotlandsfår och ett antal lamm, varav ett dilamm som charmade oss alla. Vi insåg hur mycket arbete det är att ha en fårfarm och hur viktigt det är att ha vallhundar till hjälp när man skall samla in eller flytta fåren. Här finns också en gårdsbutik där man bl a kan handla gårdens produkter och egenproducerat dinkelmjöl. Under sommaren kan man åka på fårsafari med traktor och vagn - populärt för barnfamiljer. Nyligen har man dessutom öppnat en liten gårdsrestaurang.
Vi for vidare till Onslunda borstfabrik där Anki Magnusson, som startat tillverkningen tillsammans med sin man Börje, hade dukat fram två stora smörgåstårtor. Alla lät sig väl smaka och sedan berättade Anki om företaget innan vi gick in i butiken. Där fick vi veta allt som är värt att veta om borstar, vad de skall användas till och vilken typ av borst som skall användas till vad. En stor produkt är borstar som används vid vallning av skidor. Vi avslutade med kaffe och toscakaka.
Mitt inne i Onslunda ligger också Gamla Hönseriet, en fyrlängad gammal gård fylld med konst. De generösa ägarna Maud och Håkan Bergman bjöd in oss att titta på konsten som fanns både i ateljén och i ladan. Vi beundrade också alla fina planteringar och den ljuvliga innergården.
Sammanfattningsvis en trevlig dag, som visar att det finns mycket intressant att se i vårt närområde.
Tisdagen den 14 maj - en av årets finaste försommardagar begav vi oss till H&G:s kök på golfbanan i Tomelilla. Det var dukat för oss i stora matsalen och vi serverades en vällagad slottsstek. Maträtten gav upphov till diskussioner vid borden om maträtter som vi alltför sällan äter numera.
Göran, vår busschaufför rattade oss lugnt och säkert vidare och stannade till vid Filmgården där Jan Erik bjöd på lite kuriosa om inspelningar som gjorts där.
Nästa stopp gjordes i Skåne Tranås. Här berättade Jan Erik intressanta historiska fakta bl a om att Skåne Tranås, som var en av sydöstra Skånes största byar, var tilltänkt som knutpunkt där järnvägarna mellan Ystad - Eslöv och Malmö - Simrishamn skulle korsa varandra. Nu blev det inte så utan i stället valdes en mindre by söder om Skåne Tranås. Byns namn var Tomelilla.
På Christinehof slott tog arkivarie Gert Lagerstedt hand om oss. Han fängslade oss med ett precis lagom långt och intressant föredrag om Alunbrukets framväxt och om hur Christina Piper övertog Alunbruket och med sin drivkraft utvecklade det till en storindustri med ca 3 000 anställda.
Efter föredraget fick vi en guidad visning i slottsträdgården och i slottet och bjöds vi på många intressanta fakta om livet på slottet och om dess inventarier.
Innan hemresa serverades vi eftermiddagskaffe med god kaka. Bord och stolar var utsatta utanför slottsentrén och här kunde vi avsluta vårt besök med härligt umgänge i det vackra vädret. På det hela taget en intressant och lärorik utflykt.
Eftersom det på höstens Malmöresa fanns många som inte fick plats gjorde vi en ny resa för dessa den 17 januari.
Bussresan till Malmö gick i ymnigt snöväder och svårt väglag. Väl framme i Malmö rådhus välkomnades vi av Malmös borgmästare och tillika kommunfullmäktiges ordförande, Carina Nilsson, som gav oss en intressant guidning genom rådhusets pampiga salar.
Visningen började i Kommunfullmäktigesalen som är en modern tillbyggnad för kommunfullmäktiges sammanträden. Sedan fortsatte vi till den pampiga Knutssalen som för tankarna till spegelsalarna i det franska slottet Versailles och är platsen för särskilda festligheter och baler. Bernadottesalongen, dit normalt endast kungligheter, ambassadörer o. dyl. har tillträde, och vars väggar pryds med porträtt av samtliga kungar av ätten Bernadotte. I anslutning till denna salong finns den gamla landstingshus-tillbyggnaden med den så kallade Landstingssalen med unika 1600-talsporträtt av danska regenter. Som tack för en engagerande och kunnig guidning erhöll Carina en Tornväktare i keramik.
Väl vid lunchtid hade snöovädret lättat och vi åkte till Limhamn för att inta lunch på restaurang Kalk vid Victoria Park intill kanten av kalkbrottet. Kålpuddingen med potatis och lingonsylt smakade utmärkt liksom kaffet med toscakakan.
Efter lunch besökte vi Kafferosteriet i Limhamn. Kafferosteriet är ett småskaligt familjeföretag som drivs av Leo De Geer och Veronika Lernesjö med fokus på hållbarhet och ekologi. Produktionen är inriktad på de finaste och mest komplexa högkvalitativa kaffebönorna från Latinamerika. Vi fick ta del av hur kaffebönor skall rostas för att de skall bibehålla sin karaktär när det gäller smak och arom. Därefter blev det provsmakning av fem olika kaffesorter och en initierad beskrivning av de olika kaffesorternas härkomst och karaktär.
Tidig morgon, tisdagen den 12 september, avgick bussen för färd till småländska Glasriket. Närmare bestämt till Kosta glasbruk. En resa på ca 25 mil. Halvvägs, på restaurang Enjoy i Fjälkinge, hade man förberett frukost med kaffe och god ost/skinkbulle samt kaka.
Nu mådde vi bra när vi fortsatte bussresan norrut. Väl framme i Kosta gick vi direkt till lunch på Matmagasinet På menyn stod fisk med allehanda tillbehör – serverade som buffé.
Ett besök i en glashytta är alltid en upplevelse. Under sakkunnig guidning fick vi följa tillverkning av konstglas och därefter produktionen av vinglas.
Efter det intressanta besöket i glashyttan stod Kosta Art Galler i tur. Här möttes vi av glaskonstnären Kjell Engmans unika skapelser i form av musikinstrument – fantasifulla, färgstarka och konstnärligt fulländade. Glaskonst av högsta klass.
Dagen i Kosta avslutades med besök i butikerna på Kosta Outlet, som säljer glas, konst och märkesvaror av olika slag.Det blev en dag med härliga minnen och kanske med ett eller annat fynd i bagaget.
Vi började med ett besök på Gärsnäs. Tillsammans med några av Sveriges mest framgångsrika formgivare tillverkas här möbler till bl. a. ambassader runt om i världen. I FN:s högkvarter i New York finns möbler från Gärsnäs. Vi fick både en intressant och givande guidad rundvandring i produktionen och en inblick i företagets produktsortiment.
Efter besöket på Gärsnäs åkte vi till Österlen Kokkonst. Före lunch kunde vi i solskenet njuta av den vackra trädgården. Kallskuret kött med rostad potatis stod på menyn och efter att ha intagit kaffe med kaka i trädgården kunde vi mätta och belåtna åka vidare.
Gunnarshögs Gård var nästa besöksmål. Under engagerad guidning fick vi lära oss allt om raps och följa produktionen från frö till flaska. Besöket avslutades med smarrig eftermiddagsfika och därefter besök i gårdsbutiken.
En strålande fin septemberdag åkte vi med buss några mil norrut för besök på två olika ställen, båda söder om Sjöbo. Första stopp var på Glashyttans Orangeri – Café och Bistro beläget i vacker natur med betande hästar alldeles inpå knutarna.Här började vi med att inta en god lunch bestående av lax med färskost och färska grönsaker.
Efter lunch blev det besök i glashyttan där en av ägarna, Eva Bjurman, visade hur man av använt bruksglas gjorde spännande glaskonst. Besöket avslutades med kaffe och kaka - serverat utomhus i den sköna septembersolen.
Nästa besöksmål var Sövde Musteri. Den gamla mejeribyggnaden från 1894 ligger mitt i byn, med vackra Sövdesjön på andra sidan vägen. Här har man producerat frisk och nyttig dryck i snart 100 år. Besöket började med en välkomstdrink av härlig frisk äppelmust och under tiden som vi njöt av drycken berättade Pernilla Lindeberg om musteriets historia och dess produktion.Därefter delades vi in i två grupper varav den en serverades kaffe med kaka och därefter besöka shopen med möjligheter att inhandla produkter från företagets sortiment.Den andra gruppen gick med Pernilla Lindbergs sakkunniga ledning en rundvandring i produktionslokalerna. Här pressas äpplen till frisk och välsmakande must. Här finns också Sveriges enda äppledestilleri där man tar fram och utvecklar hantverksmässig cider, äppledestillat och den populära Äpplefrost.
På det hela taget - två mycket intressanta och givande besök.
En strålande augustitisdag samlades vi, ca 50 personer, vid Bornholmsterminalen för att ta färjan till Rönne där en buss med chaufför Jesper mötte upp. Första stopp var Bornholms konstmuseum. En fantastisk byggnad alldeles vid Helligdomsklipporna. Därefter fortsatte färden längs kusten till Svaneke . En kort promenad ner till hamnen sedan var det många som slog sig ned för ett glas öl eller för att avsmaka inköpt lakrits.
Fiskbuffén på rökeriet i Snogebeck smakade bra, kanske aningen salt, det gick åt mycket vatten under eftermiddagen. Vi hade en alldeles underbar dag med vackert väder, det kanske bidrog till törsten. Ett stopp för kort promenad längs havet innan vi återvände till Sverige.
Professor Dacke och dyngbaggarna
9 maj 2023
Så har vi lärt oss, men så är det inte. Professorn i sinnesbiologi vid Lunds universitet Marie Dacke gästade oss vid vårt senaste månadsmöte och lärde oss hur det egentligen är. Inga djur slinker hit och dit. Inga kråkor och framförallt inga dyngbaggar. Dyngbaggar för ett strävsamt liv och rullar dyngkulor som den tillverkat av spillning från kor och andra gräsätande djur. De rullar kulorna till sitt trivsamt inredda bo i någon närbelägen komocka där den lägger sina ägg. Och dessa dyngkulor rullar den flitiga baggen raka vägen från platsen där de tillverkas till boet. Inget hit och dit slinkande här inte. Om detta och om annat som gällde insekters och fåglars sätt att orientera sig berättade professor Dacke. Det förhåller sig nämligen så att insekter och fåglar har inbyggda ”kompasser”. Och inte bara en utan flera stycken. Fåglar har en inbyggd magnetkompass i hjärnan men kan också orientera sig efter polariserat ljus från solen eller Vintergatan. Insekterna har ingen magnetkompass i hjärnan men en hel massa andra sofistikerade hjälpmedel för att orientera sig i denna komplicerade värld varom professor Dacke hade mycket att förtälja. Med stor envishet, otrolig kreativitet och uppfinningsrikedom har hon avslöjat en viktig (eller flera viktiga) pusselbitar i naturens förunderliga värld. Som inte detta vore nog bjöd hon också på en fulländad imitation av hönans gång i hönsgården. Se detta var ett måndagsmöte och ett föredrag som vi kommer att minnas länge. Vi som var där förstås, ni andra får sätta er framför Tv:n och gräma er.
Konstresan
12 april 2023
Det var april. Klockan var tio. En kylig vind blåste över den gamla parkeringsplatsen vid regementet i Ystad där en grupp damer och herrar i mogen ålder väntade på en buss. Det var dags för Aktiva Seniorers egen konstrunda. Efter embarkering styrde vår chaufför ut på E19 mot Tomelilla. Väl framme i Tomelilla blev vårt första uppehåll hos konstnärerna Lisbeth och Håkan Bremberg. Lisbeth målar akvarell medan Håkan ägnar sig åt oljemålning. Paret har under åren som gått fått åtskilliga prestigefyllda priser för sitt konstnärskap.
Nästa stopp var hos den isländske konstnären Pall Solnes med sitt galleri mitt i Tomelilla, granne med kommunhuset. Galleriet som fått det pampiga och välfunna namnet Palatz Galleri är stort och rymligt. En rymlighet som behövs eftersom Pall Solness ofta målar i mycket stort format. Han målar helt nonfigurativt och med en underbar känsla för färger och komposition. Vi fick också höra honom berätta om hur han arbetar och vad han vill åstadkomma med sitt måleri. Kort sagt ett konstnärsbesök som gav mersmak och säkert lockar många av oss till återbesök och måhända ett inköp.
”Prat fyller ingen mage, tacka vet jag ett stop öl, sa gumman” och det är ett ordstäv som gäller även för en konstpublik. För att snabbt råda bot på detta, styrde vår vänlige chaufför snabbt, men ändå med iakttagande av samtliga vid detta tillfälle gällande trafikföreskrifter, kosan mot Tomelilla Golfklubbs förnämliga golfrestaurang. Väl där fylldes våra magar med icke bara kyckling utan därtill med diverse välsmakande tillbehör och för de som så önskade rikligt med öl! Efter denna kulinariska höjdpunkt for vi vidare till nästa anhalt på vår konstrunda. Vår i trakten ytterst välorienterade chaufför letade sig på svårfunna småvägar fram till en liten plats som bar det egendomliga namnet Bästekille. Bästa källan lär det betyda på danska. Väl där skulle vi besöka Fabriken enligt vad som meddelats. Ett fabriksbesök på en konstrunda? Tja, en fabrik kan väl vara ett konstverk likaväl som andra märkliga installationer har betecknats som konst.
Men hej vad vi bedrog oss. Fabriken visade sig vara en enorm konsthall med mängder av underbar konst av många olika konstnärer och i en mångfald av tekniker. En gång var där mycket riktigt en fabrik men nu var lokalerna helt utrymda och omgjorda till ett gigantiskt konstgalleri. Galleriet drivs av Galleri Final i Malmö och har såväl samlingsutställningar som separatutställningar. Så ska till exempel nästa separatutställning ägnas fotografen Lars Tunbjörk. Efter att strövat runt i lokalerna på egen hand avslutades vårt besök men en mycket uppskattad och givande guidning. Här fanns något för alla smaker förutom en ytterst välförsedd bokavdelning och ett trevligt café. Fabriken med dess konstutställning blev trots våra farhågor kulmen på en mycket lyckad konstresa i Aktiva Seniorers regi.
Här nedan kan du se ett bildspel från konstresan. Tryck på första bild som dyker bildspelet upp.
Berlinresan
3-6 april 2023
Det var en morgon i början av april. Det lilla cafeet i stationshuset i Ystad hade ännu icke blivit öppnat för allmänheten och rabatterna voro ej uppgrävda. Men solen stod över Bornholmsterminalen och sköt hela kvastar av strålar mot öster; de gingo genom rökarna från Polenfärjorna, de ilade fram över hamnbassängen, klättrade upp till toppen av Lantmännens torn, kastade sig över till Sockersilosens välvda tak, lekte med vimplarna i Småbåtshamnen, illuminerade fönstren på gamla Tullhuset, eklärerade Lilleskog och tonade bort i ett rosafärgat moln, långt, långt ut i fjärran, där Abbekås ligger.
Så kan det låta om man låter en ChatGPT skriva inledningen till ett reportage om en Berlinresa med start i Ystad och baserad på Strindbergs Röda rummet. I huvudsak korrekt beskrivet. Vår, det vill säga Aktiva Seniorers resa till Berlin, började nämligen i soluppgången den tredje april från Stationsplan i Ystad. I bussens förarsäte satt Roger "Kagan" Börjesson, en för oss Aktiva Seniorer välkänd och omtyckt reseledare och chaufför. Bussen var nästan full. Där fanns enligt Kagan endast sex lediga platser i bussen. Hur gick då resan? Jo, ett första stopp med kaffe och fralla gjordes strax söder om Köpenhamn, varpå bussen varsamt, men ändå raskt, förde oss till färjeläget i Gedser. Ut på det öppna havet stävade vi med förlig (?) vind från Gedser till Rostock, som vi angjorde efter knappt två timmar, mätta och belåtna (vi fick mycket mat på färjan, som för övrigt tillhörde rederiet Scandlines). Efter debarkering i Rostock gavs tillfälle till inköp av sprit hos Calles för de som därtill voro hågade. Från Rostock for vi därpå i ilfart på tyska motorvägar (autobahnen) till Berlin dit, vi ankom vid femtiden och inkvarterade oss på hotell Park Inn vid Alexanderplatz. Efter denna långa resa blev vi välförtjänt trakterade med en välsmakande middag på hotellet. Programmet för de två följande dagarna i Berlin bestod av intressant guidning på förmiddagen och fri tid på eftermiddagen. Vad som under dessa dagar sig tilldrog är inte möjligt att på detta begränsade utrymme beskriva. Dock kan kanske nedanstående fotografiska bilder ge en blixtbelysning av denna vår tid i Berlin. Klicka på första bilden så får du se.
r nedan kan du se ett bildspel från konstresan. Tryck på första bild som dyker bildspelet upp.
En mycket lyckad och minnesvärd resa (som alltid när Aktiva Seniorer i Ystad ordnar den)
Ballongtryckeri och Ellinge slott
21 mars 2023
I dimmigt och bedrövligt väder (det regnade också) for en fullsatt Sydbuss (fullsatt med pensionärer) mot Landskrona för att besöka Candabs ballongtryckeri ochEllinge slott i trakten av Eslöv. Candabs ballongtryckeri är det största i Sverige Vi fick en mycket intressant genomgång av verksamheten av Dennis Anderberg som är vd. Företaget grundades 1946 av Dennis Anderbergs farfar Carl Anderberg. Det hela började med att farfar Carl av en ren tillfällighet kom över ett stort parti ballonger. De fick en strykande åtgång och när det var dags att finna en tillverkare, visade det sig att det var importstopp för ballonger. Då tänkte den klurige Carl Anderberg att jag får väl göra egna då, byggde om sin köksugn och startade upp en egen tillverkning som han höll på med tills importstoppet upphävdes. Numera importeras ballongerna och förses med tryck i Landskrona. Nu har man också kompletterat utbudet med andra artiklar inom eventområdet. Som avslutning fick vi aktiva pensionärer ta med oss ballonger till våra barnbarn. Mycket generöst. Hur många som helst. Ballonger alltså. Stort tack till Dennis Anderberg för ett intressant och trevligt besök på Candab. Efter detta minnesvärda besök var det dags för lunch. På Kvarteret Erikstorp, en restaurang som ligger i anslutning till Landskrona Golfklubb. Där fick vi torsk. Gott och nyttigt. Mätta och belåtna for vi från Landskrona till Ellinge slott. Vi bjöds på en intressant visning av det anrika slottet som ägs av familjen Wehtje och som numera endast användes till fester och event. Efter en vederkvickande fika i slottets medeltida källare med provsmakning av slottets stolthet var det dags för visning av slottets destilleri, varifrån vårt smakprov kommit. Här på Ellinge framställer man nämligen världens bästa gin, Purity Gin, och världens bästa vodka. Därom råder ingen tvekan. Och till sist. Här nedan kan du se några bilder från vår rundresa där vi besökte ballonger, slott, golfbanor och destillerier. Ni som inte var med - synd om er.
Nordic Sea Winery
7 mars 2023
I snöstorm och allmänt busväder lämnade vi Ystad för färd mot Simrishamn och Nordic Sea Winery. Färden avlöpte trots vädret lyckligt och väl framme satte vi oss till bords i Nordic Sea Winerys magnifika matsal med sju meter i takhöjd. I Simrishamn produceras sedan grundandet 2009 några av Systembolagets mest populära varumärken. Druvorna till dessa viner plockas runt om i hela världen och jäser på satellitvinerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery. Här förädlas och lagras vinerna innan de tappas på flaska eller box. Efter en inledande intressant information om företagets verksamhet fick vi provsmaka tre av deras viner. Ett vitt: Umbala Chenin Blanc, ett rosé: Lisa 1503 d´artista och ett rött: Passarone Appassimento. Vi diskuterade vinernas doft och smak och hur man provsmakar vin. Efter denna lärorika genomgång serverades lunch och därefter var det dags för hemfärd i något mer vårliknande väder.
Månadsmöte med Anders Evander
17 januari 2023
Den för de flesta ystadbor välbekante Anders Evander var föredragshållare vid årets första månadsmöte i vår nya möteslokal Siriushuset. Anders Evander är tredje generationen ystadbo. Farfadern, kyrkoherden och teologie doktor Hjalmar Evander var den förste ystadbon i släkten. Anders far var tandläkare i Ystad och var den som inspirerade honom att bli läkare. Efter studentexamen blev Göteborg (så klart) platsen för medicinstudierna. Kirurgutbildningen skedde i Lund under den legendariska professorn Stig Bengmark och kröntes med en doktorsexamen och docentur i kirurgi. Så småningom blev det dags att återvända till födelseorten Ystad där Anders blev klinikchef och överläkare på kirurgen och chefläkare. Vid sidan om jobbet som kirurg har idrott varit ett stort intresse.. Han har bland annat varit lagläkare åt GAIS (Göteborgs Atlet- & Idrottsällskap för er som inte är så allmänbildade) ett utomordentligt ärofyllt uppdrag. Inom parentes kan här nämnas att Åke Lindegarth, Egon "Atom Egon" Johnson, Karl-Alfred och Sanny Jacobsson är andra herostratiskt ryktbara GAIS-profiler. Också i Ystad har idrotten varit en viktig del och då i första hand Ystad IF där Anders Evander varit ordförande. Huvudtemat i föredraget var nog ändå läkekonsten fantastiska utveckling såväl vad gäller diagnostik som behandling under de år då Anders Evander var verksam som läkare. Allt som allt en fascinerande resa och ett spännande och intressant föredrag.